Moramang

Moramang er utviklingshemmet. Han har levd alle sine 31 år innenfor de fire veggene til familiens enkle hus i Khomokhoana i Lesotho. Han har aldri gått på skolen – et forsøk på å gjemme ham for lokalsamfunnet. Han har ingen venner, han har ikke lært å kommunisere.

Når Mapali Nyaphisi, en lokal frivillig i CBR programmet, fikk høre om Moramang, begynte hun straks å snakke med familien og lokalsamfunnet for å øke bevisstheten rundt intellektuelle funksjonsnedsettelser og å avsanne myter og overtro som hersket i landsbyen.

Vendepunktet for Moramang kom da det ble arrangert en HIV/AIDS workshop i bygda, og han fikk lov til å være med. Det var aller første gang han var ute blant folk og han ble et positivt ’uromoment’ under arrangementet.

I dag, noen måneder senere, er Moramang blid og fornøyd. Han har egne venner, han får lov til å gå rundt i landsbyen på egenhånd. CBR arbeideren Mapali føler stor tilfredsstillelse over å ha hjulpet Moramang, og flere andre som blir ekskludert og mishandlet på grunn av funksjonsnedsettelse.

Mapali er svært takknemlig ovenfor NHF og CBR programmet som har gitt henne opplæringen. Stolt viser hun frem CBR programmets mission statement, eller formålsparagraf, i den lokale kommunen:

Mapali Med Mission Statement
Vi lover å være kobberveggene på solid stein, derav beskyttere, tilretteleggere og talsmenn for å fremme funksjonshemmedes rettigheter og for deres oppfyllelse både fysisk, mentalt og åndelig, med hjelp fra lederne av… Lesotho og Norge. Må Gud hjelpe oss.