Julekalender - Norges Handikapforbund

24 gode grunner til å endre samfunnetSofie blir aldri invitert i bursdag, Lars får kinobilletter som plaster på såret for å ikke bli innkalt på jobbintervju, Johannes får uføretrygd fremfor utdanning, Adrian gruer seg til å ta bussen og Trine skammer seg over å være funksjonshemmet.
Dette er noen av historiene du vil bli kjent med i julekalenderen: 24 gode grunner til å endre samfunnet.

24 gode grunner til å endre samfunnet:

Denne julekalenderen er utviklet av Norges Handikapforbund og prosjektet Hverdagsdiskrimineringen. Kampanjen går ut på at vi hver dag i desember skal gi deg ny kunnskap om hvordan funksjonshemmedes menneskerettigheter brytes i Norge. Historiene du vil bli kjent med i kalenderen er sanne historier fortalt av funksjonshemmede selv. Det er funksjonshemmedes egne erfaringer og opplevelser i møte med det norske samfunnet.
Kalenderen heter 24 gode grunner til å endre samfunnet fordi bak hver luke er det en grunn til hvorfor det er samfunnet, og ikke funksjonshemmede selv som må endre seg. Når vi lukker luken igjen så er målet at du skal ha fått på deg nye «briller» slik at du både ser at det handler om brudd på menneskerettigheter, diskriminering, utestengelse og urettferdighet – og at du kjenner på et engasjement for å endre Norge!
Tusen takk til BUFDIR som har gitt prosjektstøtte slik at denne kalenderen ble en realitet.

Det angår deg!

Jeg heter Mia, er 23 år og er frontfigur i kalenderen.

Når vi skulle spille inn kalenderen, så slo det meg at jeg kjente meg igjen i mange av historiene. Dette er vår hverdag og virkelighet, og nå trenger vi deg fordi du kan bidra til å endre samfunnet.

Tenk over dette:

Når så du sist en funksjonshemmet som programleder, skuespiller, i klasserommet, på arbeidsplassen eller på Stortinget?

De aller fleste er vokst opp med at funksjonshemmede ikke er en synlig og naturlig del av samfunnet. Det har bidratt til at vi tror det bare skal være sånn. Men det har hatt konsekvenser – det har ført til et stort utenforskap. Vi som er funksjonshemmede kjenner det på kroppen hver eneste dag. Vi kjenner hvordan vi blir fratatt frihet den dagen kommunen sier vi ikke kan besøke venner i nabokommunen. Vi kjenner hvor ydmykende det er å få uføretrygd fremfor jobb. Vi kjenner hvor brutalt det er å bli sendt bort fra venner til en spesialskole, mot vår vilje. Og vi kjenner hvor lite likestilte vi er når vi må velge mellom helt grunnleggende behov eller fritid.

Vi håper denne førjulstiden kan vise deg at utenforskapet funksjonshemmede opplever, ikke skyldes begrensinger hos folk, men i hva slags samfunn vi har laget.

Det angår deg fordi det handler om hva slags samfunn vi vil ha. Vi drømmer om at barn skal vokse opp med funksjonshemmede som en naturlig del av et mangfoldig og likestilt Norge. For husk: Det er barna som vokser opp i dag som blir fremtidige lærere, arbeidsgivere og politikere!

I år bør vi alle ønske oss likestilling i julegave.

God jul.

Mia

Her kan du se kalenderen

Her vil vi hver dag i Desember åpne en ny luke. Du kan også følge kalenderen på vår facebookside: facebook.com/hverdagsdiskriminering


Følg oss!

Norges Handikapforbund
Schweigaardsgt 12
Postboks 9217 Grønland,
0134 Oslo
Telefon 24 10 24 00
post@nhf.no
Org.nr: 938661316

Handikapnytt

Handikapnytt sin nettside
Tilbake til toppen