Gaza Nodhjelp

Norges Handikapforbund har gitt 20 000 dollar til nødhjelpsarbeid i Gaza. Midlene går til hjemløse palestinske familier som har søkt tilflukt i kirker etter bombingen i sommer. Mange funksjonshemmede er blant dem.

– Situasjonen i Midtøsten er kritisk og farefull for mange mennesker, og da er det høyst nødvendig at organisasjoner som er engasjert i området er bevisst sitt ansvar og tilbyr all den hjelpen de kan – også Norges Handikapforbund, sier forbundsleder i NHF, Arne Lein.

100 000 hjemløse

Flere kilder opplyser at sommerens krig mellom Israel og væpnede grupper på Gazastripen er den mest ødeleggende for Gaza noensinne. I tillegg til at nærmere 2000 palestinere er drept, er omtrent 100.000 innbyggere på Gazastripen hjemløse etter bombingen. 16.700 boliger er fullstendig ubeboelige, og ytterligere 5.600 hus trenger omfattende reparasjoner.

Livsnødvendige forsyninger

Mange familier har oppsøkt kirker for å komme i sikkerhet etter bomberegnet. Inntil nødhjelpsarbeidet ble igangsatt i slutten av juli, oppholdt mange seg i kirkene uten tilgang til mat, vann eller nødvendige hygieneartikler. Nødhjelpsarbeidet i FN-regi ble ikke kanalisert til disse kirkene. Her satt de menneskene som ikke fikk plass på de overfylte skolene der FNs hjelpearbeid pågikk, eller som ikke kom seg dit, fordi den hjelpen var for langt unna. Funksjonshemmede befinner seg i sistnevnte kategori.

Ved hjelp av midler fra blant annet Norges Handikapforbund har flere hundre familier fått nødvendige forsyninger til å komme seg gjennom de nærmeste ukene.  I tillegg vil det bli gitt medisinsk oppfølging til omtrent 1000 barn. Omtrent halvparten har personer med en funksjonsnedsettelse i familien. Dette nødhjelpsarbeidet utmerker seg dermed ved at den fanger opp dem som trenger hjelpen aller mest.

Behovet for mat vil imidlertid være stort blant de hjemløse palestinerne i lang tid framover. Bekymringen for sykdomsepidemier er også stor. Mangelen på medisiner og helsehjelp etter krigen er prekær, og smittsomme sykdommer vil raskt kunne komme ut av kontroll.

Mangeårig engasjement

Norges Handikapforbund har, sammen med svenske Diakonia, drevet bistandsarbeid i Palestina i en årrekke. Det pågående nødhjelpsarbeidet gjennomføres i samarbeid med Caritas Jerusalem.