Munchmuseet er det nyeste tilskuddet i Oslo denne høsten. Vi kan trygt si at bygget er og har vært omdiskutert. Byggets eksteriør har det vært snakket om i flere år allerede. Denne høsten er det løsningene innendørs og grad av tilgjengelighet som har hatt NHF Oslo sitt fokus.
Under åpningshelgen i oktober tok regionleder Magnhild Sørbotten turen til Munchmuseet sammen med et team fra NRK Dagsrevyen. Her viste det seg at løsningene innendørs ikke er gode nok. Sørbotten påpeker at heisene er for små, dørene til heisene lukker seg for fort og sitteplassene ved inngangspartiet er for lave og for mye lent bakover. I tillegg skaper gulvet i utstillingssalene friksjon ved bruk av rullestol, noe som lager støy. Senere har det vist seg at det også er mangelfulle planer om HC-parkering ved museet. Sørbotten uttalte til Dagsrevyen at tilgjengelighetstiltakene er på minimumsnivå, men at Munch er et storslått bygg som ikke skriker etter minimumsløsninger.
Regionlederen skulle gjerne sett at vi hadde vært involvert i byggeprosessen fra start til slutt. I innslaget på Dagsrevyen sa byggherren, Oslobygg KF, til NRK at de har vært i kontakt med Handikapforbundet under byggeprosessen i «flere faser og omganger». Dette er en påstand som viser seg å ikke stemme. NHF har søkt i korrespondanse og etter mulig involverte personer fra forbundet, og ikke funnet noe historikk på involvering i byggeprosessen.
– Alt er bygget med de minste kravene, når dette er et bygg som i stedet burde vært et framtidseksempel på universell utforming, uttalte kontorleder i NHF Oslo, Jørgen Foss, til Dagbladet, som også omtalte saken.
Historien viser at der brukermedvirkning er sikret fra første spadetak, slipper man kostbare ekstraomganger med tilpasning og misnøye over helt nye bygg som lett kunne vært mer tilgjengelige og hatt bedre løsninger.
NHF Oslo ber om brukermedvirkning på universell utforming fra første spadetak i byggeprosjekter i Oslo. Og la oss heve ambisjonene fra å gå til minimumsløsninger for universell utforming, til at Oslo blir en foregangs by og et utstillingsvindu for framtidsrettede løsninger for universell utforming! Gamle og ærverdige Akershus slott klarte det. Da bør det være et mål også for nye bygg.
Se innslaget fra Dagsrevyen her
Les saken fra Dagbladet her.
Av Ellen Anker Storset