Sadia Jabeen Iqbal og Karl Haakon Sævold er nestleder og leder i Norges Handikapforbund Oslo.

-For svakt på universell utforming og bekymringsfull utvikling i bydelenes økonomi. Det var NHF Oslos leder og nestleder, Karl Haakon Sævold og Sadia Jabeen Iqbals første reaksjon etter at byrådet la fram forslag til neste års budsjett.

Byrådet foreslår en pott på 24,6 millioner til tilgjengelighetsmidler, som for eksempel kan brukes til universell utforming av kommunale bygg, uteområder og kollektivtrafikk. Dette er samme beløp som i fjor, men erfaringene viser at antallet søknader til disse pengene langt oversteg beløpet.

-Hvis Oslo skal være for alle, slik byrådets egne visjoner sier at hovedstaden skal være, må det være betydelig større satsing på universell utforming. Skolebygg og offentlige bygg må kunne brukes av alle. Det samme gjelder kollektivtrafikk. Med dette tempoet er det vanskelig å se for seg at Oslo skal være universelt utformet innen 2030. Realiteten vil være at mange stenges ute fra helt vanlige aktiviteter, sier Iqbal og Sævold.

Også Bymiljøetaten får færre midler til universell utforming.

Kutt i bydelene

Bydelene må greie seg med 195 millioner kroner i mindre inntekter.

-Kutt i bydelene vil kunne føre til mange uheldige utslag for funksjonshindrede. Bydelenes økonomi er helt avgjørende for tjenestekvaliteten for den enkelte, både når det gjelder brukerstyrt personlig assistanse, tilrettelagt transport og tjenester som fysioterapi og ergoterapi, sier Sævold.

Hjelpemiddelformidlingen

Hjelpemiddelformidlingen i Oslo kommune får heller ikke mer å rutte med de neste årene, i følge budsjettforslaget. Her er ventetidene allerede lange, og det er varslet  kutt i årene som kommer. – Dette er veldig bekymringsfullt, særlig med tanke på at kommunens oppgaver er økende, understreker Iqbal.

Kutt i ombudstjeneste

Helse- sosial og eldreombudet skal kutte 90 millioner neste år, ifølge forslaget. I budsjettforslaget ligger det også store kutt inne i årene som kommer. Iqbal sier denne utviklingen må stanses.

Ombudet skal blant annet arbeide for å ivareta pasienter, brukeres og pårørendes behov, interesser og rettsikkerhet overfor den statlige spesialisthelsetjenesten og for å bedre kvaliteten i disse tjenestene.

Kommunen sier tjenesten er lite brukt, men Iqbal sier de heller burde jobbe for å gjøre den bedre kjent enn å kutte i tilbudet.  – Vi har en aldrende befolkning med ulike behov og ulik bakgrunn. Da trengs tjenester som dette, sier Iqbal. 

Spent på skoletiltak

Noen av skoleprioriteringene skal det bli spennende å se nærmere på. Dette gjelder blant annet 138 millioner til elever med omfattende behov for spesialundervisning og 7 millioner kroner til tilrettelagt tilbud i Aktivitetsskolen for barn med særlige behov. 

-Nå skal vi dykke dypere inn budsjettdokumentene og se nærmere på hva dette – og mer – betyr i praksis, sier Iqbal og Sævold.

NHF Oslo jobber nå med å gå gjennom budsjettforslaget mer detaljert, og vi kommer tilbake til flere saker vi skal følge opp – blant annet på innspillsmøter senere i høst.