– Det satses fortsatt for lite på universell utforming. Byrådet hadde gjennom tilleggsinnstillingen hatt en mulighet til å markere at Oslo er en by for alle. Nå er det bystyrets oppgave å øke tempoet, sier regionstyreleder Karl Haakon Sævold i NHF Oslo.
– Dersom Oslo skal bli verdens beste by å leve i, som det heter i byrådserklæringen, så må det være mulig for alle å bruke hele byen og byens mange tilbud. Med dette tempoet blir ikke Oslo universelt utformet innen 2030, sier Sævold og NHF Oslos nestleder Sadia Jabeen Iqbal.
– Å satse på universell utforming er en forutsetning for å etablere gode og inkluderende samfunn for alle, sier Sævold og Iqbal.
De to minner om at byrådet fikk 645 millioner i friske midler etter regjeringens forslag til økte bevilgninger til kommunene i 2025, ut over det som var foreslått i statsbudsjettet.
Sævold og Iqbal reagerer på at potten til tilgjengelighetstiltak fortsatt står på stedet hvil, og at det ikke satses tilstrekkelig på tilgjengelighet i kollektivtrafikken. De peker også på at det trengs mer ressurser til TT-ordningen for å sikre lik tilgang til transport, og at kutt i bydelsbudsjettene må reverseres for å opprettholde viktige tjenester. Tidligere kutt har gått hardt ut over funksjonshemmede, og tjenestene i bydelene er avgjørende for at funksjonshemmede skal kunne leve likeverdige og likestilte liv.
Sævold og Iqbal peker på at det er positivt at det foreslås 3 millioner mer til Hjelpemiddelformidlingen.
– Vi har mottatt mange meldinger fra våre medlemmer om at det er flere svikt i formidlingen av hjelpemidler. Det tar for lang tid. Her kommer vi til å følge med på at hjelpemiddelformidlingen raskt kan vise til forbedringer, sier de.
Det endelige budsjettet for neste år vedtas av bystyret i desember.