Hvert år rammes rundt ti tusen mennesker av hjerneslag i Norge. Eldre er mest utsatt, men stadig flere yngre rammes. Dette er en stor livsomveltning, selv om man med riktig behandling og rehabilitering kan gjenopprette selvstendighet og til og med komme tilbake i arbeid. Likevel, på verdensdagen for hjerneslag 2024, må vi konstatere at rehabilitering fortsatt er et av helsevesenets svakeste ledd.
Jeg har selv hatt flere slag. Etter det første slaget for 20 år siden kunne jeg verken gå eller snakke på 9 måneder. Takket være riktig rehabilitering, har jeg fått tilbake de fleste funksjoner. I dag lever jeg et aktivt liv som leder i Landsforeningen For Slagrammede. Riktig behandling og tidlig innsats er livsviktig, men ikke en selvfølge.
Riksrevisjonens gjennomgang av rehabiliteringstjenestene som ble publisert i vår gir en knusende dom, de skriver blant annet at postnummeret ditt kan være avgjørende for om du får den oppfølgingen du trenger Over 85 % av kommunene mangler lovpålagt kompetanse, og bare 1 av 4 kommuner har alle de anbefalte rehabiliteringstjenestene. Det er også store forskjeller på spesialiserte tjenester i ulike helseregioner. Lite har endret seg på 12 år siden forrige rapport.
Rehabilitering er ikke en utgiftspost, men en investering i livskvalitet for den enkelte og god samfunnsøkonomi. Mangelfull rehabilitering kan føre til behov for kostbare tjenester som hjemmesykepleie eller sykehjemsplass, og forhindre at folk kommer tilbake i arbeid.
Hvis folk skal bli bedre, kan vi ikke bare ivareta slagrammede og andre pasientgrupper – vi må sørge for at de får rett mengde trening til rett tid, enten det er i spesialisthelsetjenesten eller i kommunene. Innholdet i tjenestene som må være førende, ikke postnummeret til den slagrammede. Pengene må følge pasientene.
Forskning viser at slagpasienter med det riktige intensive rehabiliteringsforløpet kan gjenvinne mye funksjon. Forsterket Rehabilitering Aker i Oslo er et eksempel på et tilbud som kan vise til gode resultater. Her tilbyr de et tverrfaglig, intensivt treningstilbud som skreddersys til den enkelte pasienten. Men med kutt i kommunebudsjettet som også rammer Helseetaten, er jeg bekymret for fremtiden.
Det er et ønske fra politikerne at rehabiliteringstilbud i stor grad skal gis i kommunene, eller som et samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunens helsetjeneste. Da må staten gi kommunene økonomiske muskler, men dessverre ser vi ikke en slik målsetting i regjeringens forslag til statsbudsjett. Skal hvor du bor avgjøre om du får god nok hjelp, eller om du blir sendt hjem før du har nådd ditt fulle potensiale?
Vårt budskap er at tilbudet i spesialisthelsetjenestene ikke må bygges ned før kommunene har fått på plass den lovpålagte kompetansen. Det må være nok fagfolk med riktig kunnskap. Hjerneslag kan ramme hvem som helst. De som blir rammet kan få hverdagen tilbake, men da må de være sikret et tilbud som virker.
Roger Amundsen, leder i Landsforeningen For Slagrammede