Over halvparten av arrangementene under Arendalsuka er ikke tilgjengelige for alle. Her er 10 tips til hvordan du som arrangør kan bidra til at alle får delta på demokratiets største møteplass.
- Sjekk på forhånd om lokalet du leier er tilgjengelig. Er det ikke det, så bytt lokale. Lar det seg ikke gjøre i år, så sørg for å leie et lokale som er tilgjengelig neste år.
- Om dere selv ikke er hovedarrangør, still spørsmålstegn ved tilgjengeligheten ved deltagelse på arrangementet. Skal vi delta på et arrangement som diskriminerer en så stor gruppe? Å være oppmerksom og bevisst på tilgjengelighet bidrar til at flere tar inkluderende grep.
- Gi god informasjon i arrangementstekst om tilgjengelighet slik at deltakere kan planlegge og det blir mer forutsigbart. Gjerne med bilder.
- Er det krise? Så gjør det beste ut av situasjonen i år. Det finnes rampe til utlån hos Arendalsuka, men dette er ikke en fullgod løsning. Lær av dette og kom forberedt neste år. Sørg for et lokale som er tilgjengelig for alle.
- Test selv: Rull gjennom bygget ditt fra inngang til utgang med kontorstol og meterstokk på 80 cm på fanget, for å sjekke opplevelsen og tilgjengeligheten for rullestolbrukere. Finn opplagte feil og fiks de du kan.
- Sjekk om rullestolbrukere kan komme inn og bevege seg i lokalet uten hjelp fra andre. F.eks. å kjøpe noe i baren og å komme inn hovedinngangen.
- Glassvegger og ensfargede flater som f.eks. søyler og lister er ting som fort blir farlige om man har nedsatt syn. Bruk farget teip for merke kræsjfarer og snublekanter i bygget du er i.
- Undersøk om lokalet har teleslynge eller annet hørselsteknisk utstyr som virker.
- Undersøk HC-toalettene i lokalet. Sjekk at de ikke brukes til andre formål som oppbevaring eller lagring osv.
- Det legges igjen flere hundre millioner kroner under Arendalsuka. Du som arrangør har mulighet til å bestemme om Arendal skal være en tilgjengelig by eller ikke. Bruk pengene på steder som er villige til å bidra til universell utforming og gjøre Arendalsuka til en møteplass for alle.
Mennesker med funksjonshindringer er en mangfoldig gruppe, med en like stor bredde av interesser som majoritetsbefolkningen.
Husk at universell utforming og tilgjengelighet ikke bare handler om å komme seg inn et sted, men også om en god likestilt opplevelse. Må du gå inn bakdøren ved søppelkassene, er det ikke universell utforming.
Her er mer informasjon og ressurser om universell utforming:
Universelt utformet møte/konferanse | Bufdir
Tilgjengelige bygg og uteområder – Norges Handikapforbund (nhf.no)
Universell utforming av arrangement – Arendalsuka
Prosjektet Arendalsuka for alle er støttet av Stiftelsen DAM.