Filmplakat for Brutte lenker, hvor vi ser tittelen over et bilde av Hannah, Astrid og Torfinn.

Sted: Vega Scene, i salen som heter Salongen

Dato: Torsdag 26. januar 2023 

Tid: kl. 18.00 -19.30 

Inngang: gratis – krever kun påmelding 

 

Norges Handikapforbund inviterer til filmpremiere for kortdokumentaren “Brutte lenker” av Mats Bjerknes. Etter filmen blir det samtale med regissøren, forbundsleder i Handikapforbundet Tove Linnea Brandvik, lindeveteran Astrid Staalesen, leder i Handikappede barns foreldreforening Annette Jensen, forsker Halvard Vike fra Universitetet i Sørøst-Norge, og funkisaktivist Hannah Lunden.

Journalist Christina Skreiberg leder oss gjennom arrangementet.

Arrangementet er gratis, men du må melde deg på ved å fylle ut påmeldingsskjemaet. 

*Påmeldingen er full, men fyll gjerne ut skjemaet om du ønsker å sette deg på venteliste. Du vil få beskjed så snart det blir ledig plass. 

 

Om filmen 

I dokumentarfilmen møter vi Astrid Staalesen, Torfinn Pettersen og Hannah Lunden, og vi får et innblikk i hvordan det var å vokse opp og være funksjonshemmet i Norge i etterkrigstiden, sammenlignet med i dag.  

Astrid og Torfinn er tidligere elever ved Linde internatskole, en internatskole som eksisterte fra 1940-tallet til 1970-tallet for barn med polioskader. På 40- og 50-tallet var poliomyelitt en av de mest fryktede sykdommene. Den siste store polioepidemien i Norge fant sted på midten av 50-tallet. Minst 300 norske barn døde av sykdommen, og 22.000 ble syke. De fleste fikk varige funksjonshemninger. 

På Linde internatskole bodde det barn fra hele Norge, helt fra 7- til 14-årsalderen. Barna skulle lære å «gå pent» for å bli dyktige samfunnsborgere, og de skulle få skolegang. Hjem dro de kanskje en til to ganger i året. Hvordan preges man av å tilbringe mange år på en institusjon som barn, langt borte fra familien sin? 

Hannah er 22 år og tilhører en yngre generasjon. Likevel opplevde hun å bli tilbudt en plass på eldrehjem da hun søkte om flere timer BPA (brukerstyrt personlig assistanse) som 15-åring.  

Vi liker å tro at mye har endret seg til det bedre de siste generasjonene. Vi vet blant annet mye mer om menneskerettigheter og viktigheten av selvbestemmelse. For eksempel har funksjonshemmede barn og voksne, i likhet med andre, rett til å bestemme hvor de vil bo og hvem de skal bo sammen med. Hvorfor er det da fremdeles så mange funksjonshemmede som ikke blir gitt en reell mulighet til å selv velge hvordan, hvor og med hvem de ønsker å leve? I 2019 rettet også FN kraftig kritikk mot norske myndigheter for blant annet institusjonalisering av funksjonshemmede. 

Dokumentarfilmen er en del av et større prosjekt hvor vi har, gjennom et samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge (USN), jobbet med å samle historier fra flere lindeveteraner. Ved hjelp av funnene fra forskningen, ønsker vi å bidra til økt kunnskap om hvordan en barndom på institusjon påvirker mennesker gjennom livet. Disse historiene viser viktigheten av at funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) blir styrket i norsk lov. 

Prosjektet er støttet av Stiftelsen DAM og Stiftelsen Sophies Minde. 

 

Tilgjengelighet 

Vega Scene er universelt utformet med stor heis, trinnfri atkomst til scenen og lett tilgjengelige toaletter. Dette arrangementet skal være i salen som heter Salongen. Les mer om Vega Scene på deres nettsider. 

Har du noen spørsmål om arrangementet eller tilrettelegging? Ta gjerne kontakt med Emeline Pischedda på emeline.pischedda@nhf.no 

 

Filmplakat for Brutte lenker, hvor vi ser tittelen over et bilde av Hannah, Astrid og Torfinn.