Problemene med lang ventetid på hjelpemiddelreparasjoner i Oslo fortsetter. NHF Oslo får henvendelser både om dette, om hvordan drop-in-tilbudet til NAV egentlig fungerer og hva man skal gjøre hvis det oppstår akutt skade på et hjelpemiddel.
Vi tok derfor en prat med Kiddi Lokøen, fungerende seksjonssjef for Service og logistikk i NAV Hjelpemiddelsentral Oslo og Tove Skillingstad, leder for Oslo kommunes hjelpemiddelformidling.
Her finner du en kortversjon av hva artikkelen handler om: Hjelpemidler i Oslo
Kort om endringene de siste årene
Av økonomiske årsaker, og et ønske om tydeliggjøring av ansvaret mellom stat og kommune, ble den teknisk ambulerende tjenesten til NAV lagt ned høsten 2023 i Akershus-kommunene og januar 2024 i Oslo. Unntaket er fastmonterte hjelpemidler som for eksempel trappeheiser og dørautomatikk. All transport av hjelpemidler som ikke er fastmontert hentes nå av den kommunale hjelpemiddelformidlingen og bringes til NAV Hjelpemiddelsentral. Etter reparasjon skal det så leveres ut igjen av kommunen. Dessverre har endringene, samt kapasitetsproblemer i kommunen, ført til lange ventetider på reparasjoner.
Hvem gjør hvilke operasjoner?
Ansvarsfordelingen mellom NAV og kommunen går i hovedsak ut på at NAV skal være spesialister, mens kommunen tar det med generelle. Hvis feilen er mekanisk, som punktering eller batteri, så skal man kontakte kommunen. Hvis feilen er mer komplisert, som elektroniske feil eller annet som har med strømmen å gjøre, så skal man kontakte NAV. Eksempler på elektroniske feil er ødelagt joystick, motorproblemer, kabling, kondens etc. Det er kommunens hjelpemiddelformidling som er førstelinjetjenesten, så hvis du er i tvil kan du ta kontakt med dem for en vurdering av behovet for reparasjon, og hvem som bør utføre den, på telefon.
Reparasjon av sykler er både brukers og NAVs ansvar. Slitasje på deler og vanlig vedlikehold som for eks., punkteringer, justering av bremser osv., er brukeres ansvar å utbedre; det gjøres ved å kontakte sykkel leverandøren eller ved å benytte foretrukket/nærmeste sykkelverksted. Dersom NAV mener sykkel skal inn til dem for reparasjon oversender de en innhentingsordre med problembeskrivelse til kommunens hjelpemiddelsentral som henter og leverer til NAV.
-Kan leverandørene av rullestoler og andre hjelpemidler også ta reparasjoner dersom de har kapasitet?
– Regelen er at man ikke henvender seg direkte til leverandøren, selv om de har ledig kapasitet, sier Lokøen. –Årsaken til dette er at NAV må ha kontroll på hva slags type reparasjon som trengs og hvilket arbeid som er utført. Flere reparasjoner viser seg å være kommunale oppgaver eller mulig å fikse raskt hos NAV, og da er det den enkleste løsningen. Det er heller ikke alle leverandører som er tilgjengelige for reparasjon alle dager, de har sine faste avtaler for når de reparerer. Derfor er hovedregelen for alle at man må ta det gjennom kommunen eller oss.
Et unntak her er hvis man er såkalt brukerpassbruker. Etter kontakt med NAV, kan man da velge at leverandør skal ta seg av selve reparasjonen dersom man synes det er beste løsning. Mer om brukerpassordningen finner du lenger ned.
Det store spørsmålet: hva skjer med de lange ventetidene?
Det er store utfordringer med ventetider etter endringene. NAV opererer de med en frist på 24 timer på reparasjon, fra de har mottatt et hjelpemiddel. Transporten til og fra er kommunal, og her kan ventetiden være lang.
-Dessverre vil det fortsatt være utfordringer med ventetiden, sier Tove Skillingstad, leder for Hjelpemiddelformidlingen i Oslo. Skillingstad forteller at de ba om en økning i budsjettet for 2025, men at de først ble forespeilet kutt. I det endelige budsjettet som ble vedtatt i desember fikk Hjelpemiddelformidlingen 3 millioner i tillegg. – Dette er vi veldig glade for, det er selvfølgelig mye bedre enn kutt. Likevel vil disse pengene i hovedsak dekke inn overforbruket fra 2024, og vi får dessverre ikke dekket alle nye behov med disse pengene, sier Skillingstad.
Hun understreker likevel at Hjelpemiddelformidlingen gjør det de kan for å møte den økte oppdragsmengden. De har blant annet økt kapasiteten slik at innhenting, reparasjon og utkjøring skal skje uten unødig opphold. I tillegg er det lagt til rette for at de som kan hente og levere hjelpemidler selv, eller ved hjelp av familie, venner eller assistenter, kan gjøre det hos hjelpemiddelformidlingen i Kabelgata 15 på Økern i Oslo. Dette kan avlaste systemet noe, slik at de som ikke har mulighet til dette får kortere ventetid.
-Dette vil vi gjerne spre informasjon om, det er ikke alle som vet om denne muligheten, sier Skillingstad.
-Videre opplever vi at muligheten som finnes for å få mindre reparasjoner utført mens man venter hos NAV HMS er lite kjent blant brukerne. Det eksisterer mulighet for både drop-in og timebestilling på reparasjoner som ikke faller inn under kommunalt ansvar. Timebestilling vil sikre at nødvendige deler er på plass før man stiller til time hos NAV, men mange hører om denne muligheten først når de henvender seg til kommunen.
Drop-in hos NAV
Hvis man har elektrisk rullestol, manuell rullestol med drivaggregat eller scooter, og det gjelder reparasjon av elektronikk, kan man benytte seg av NAVs drop-in tilbud i Kabelgata 1 på hverdager mellom 10 og 14. Her er det er mulig å dukke opp uten forhåndsbestilt time, men NAV anbefaler likevel at man bestiller. Det gjør man ved å ringe teknisk ordrekontor.
Fordelen med å avtale på forhånd er at du slipper lang ventetid hvis det er stor pågang, og teknikeren kan i forkant av avtalen gå inn i systemet og se hva feilen gjelder. Da minker sjansen for bomtur. Hvis saken gjelder en komplisert del og på sjelden stol f.eks., kan avtalen flyttes til en dag det er mulig å få gjort alt som trengs, eller man kan kontakte firmaet som har produsert hjelpemiddelet.
Viktig praktisk informasjon om drop-in:
*Transport. Drosjerekvisisjon kan settes opp av teknisk ordrekontor når man bestiller time. Om man benytter seg av dette kan man kun reise til og fra sin egen hjemmeadresse.
*Man må alltid ut av rullestolen når rullestolen skal repareres. Dette skyldes sikkerhet for brukeren, fordi reparasjoner hos NAV ofte innebærer å skru fra hverandre elektronisk utstyr. Teknikerne tar også en generell sjekk når en stol først er hos dem, og ser om de kan utbedre flere ting når de først er i gang. Da trenger de tilgang til alle komponenter.
*NAV har ikke heis i sine lokaler, hvis man trenger det til å komme seg ut av stolen. Dette ble forsøkt tidligere, men fordi det finnes mange ulike typer heiser og seil, som også må kunne opereres på korrekt måte, strakk ikke logistikken eller den nødvendige sikkerheten til, ifølge NAV. Dersom man ikke kan forflytte seg fra stolen uten hjelp, bør man ha med seg assistent. Andre alternativer er at kommunen henter og bringer hjelpemiddelet, men da må man bestille ordinær time for dette i god tid, siden kommunen ikke kan forplikte seg til en bestemt timeavtale. En assistent eller andre man kjenner kan evt. også hente og bringe. Da må man bare passe på at de som henter og bringer har alle de nødvendige opplysningene for å registrere ordren.
*Det finnes ikke tilbud for lånestoler hos NAV. Dette fantes tidligere, men det fungerte ikke i praksis fordi det ble vanskelig å få til de nødvendige tilpasningene og å få tid til teknisk sjekk, vask og opplæring.
Behov for akutt hjelp på hverdager
Hvis det oppstår akutt skade på dagtid en hverdag, ringer du kommunen hvis saken gjelder dekk eller batteri – eller teknisk ordrekontor hos NAV hvis skaden er elektronisk. Siden NAV ikke reiser ut med teknikere like ofte som før, og man er utenfor hjemmet når skaden skjer, må man forsøke å komme seg hjem med taxi, TT eller ved hjelp av kjentfolk, og så ringe etter hjelp derfra, sier Lokøen.
Dette kan være lettere sagt enn gjort hvis en rullestol eller et annet nødvendig hjelpemiddel er ødelagt. NAVs tekniske ordrekontor kan hjelpe til med drosjerekvisisjon dit for drop-in time. – Om man må etterlate stolen ute, så ring teknisk ordrekontor. De fikser henting så fort det lar seg gjøre, sier Lokøen. – Vi har også erfaringer med at TT-sjåfører får med seg rullestoler, selv om det er problemer med stolene.
Behov for akutt hjelp i helger
Tidligere var det slik at kommunale oppgaver som dekkskifte og batteribytte kunne gjøres av NAV i helgene som del av akutthjelpen, men slik er det ikke lenger. Kommunen har derfor ekstra mye å gjøre mandag morgen.
Hvis man får akutt skade på sitt hjelpemiddel på kveldstid eller i en helg, ringer man NAVs akuttvakt. NAV rykker nå kun ut hvis det er fare for liv og helse. I mange tilfeller må man derfor vente til mandag morgen før man får hjelp. – Vi har forståelse for at dette kan være frustrerende. En god reservestol kan derfor være viktig å ha, sier Lokøen.
Kravene som stilles til NAV er at de skal starte reparasjon innen 24 timer når et hjelpemiddel har akutt skade. Dersom man ringer for hjelp klokka 17 en ettermiddag, så har de fortsatt dagen etter fram til 17 på å gjøre noe, så lenge den som har ringt etter hjelp befinner seg hjemme eller i andre trygge omgivelser.
Hva kan vi selv gjøre?
NAV mener det viktigste vi selv kan gjøre er å gjøre oss godt kjent med hjelpemidlene vi bruker, Det innebærer å lese brukermanualer fra a til å, være oppmerksom på slitasje og å ta kontakt med en gang dersom noe er rart. Man bør ta en visuell sjekk og en funksjonstest regelmessig, særlig av sjeldne funksjoner. Det er også viktig å bruke hjelpemidler kun til det de er tiltenkt til.
Hvis man skal ut på reise, bør stolen sjekkes i god tid. Det kan være lurt å ta kontakt med teknisk ordekontor og få med seg ekstra slanger og dekk for eksempel. Slike deler og tilbehør er det NAV som skaffer. Produktene er uansett NAVs ansvar, mens brukerne er kommunens ansvar. Det betyr at det er NAV som har ansvar for å skaffe batterier, selv om det er kommunen som bytter.
NAV oppfordrer også folk til å gjøre seg kjent med hjemmesidene deres, der det ligger mye informasjon om både åpningstider og annet praktisk det er greit å kjenne til. Da vet man hva man skal gjøre i det øyeblikket man trenger hjelp. Man kan også lage snarveier til de aktuelle nettsider hvor man kan få hjelp, finne skjemaer og søknader og lagre alle telefonnummer f.eks.
Viktig å vedlikeholde
For vedlikeholdsarbeid gjelder samme regel som ved reparasjoner, mekanisk vedlikehold tas av kommunen mens elektrisk vedlikehold tas av NAV. Da kontakter man teknisk ordrekontor.
Alt av såkalte ettermarkedstjenester, dvs. reparasjon, vedlikehold, demontering av fastmontert utstyr, garantier, reklamasjoner, deler og tilbehør er NAVs ansvar. Da skal man kontakte teknisk ordrekontor.
Kort om brukerpassordningen
Erfarne brukere i NAV-systemet, kan søke om å bli brukerpassbrukere. I utgangspunktet kan alle søke, men det stilles noen krav hvis man skal få søknaden innvilget.
Når noe er ødelagt eller slitt trengs vanligvis service eller reparasjon. Som brukerpassbruker er det du som avgjør hvem som skal utføre dette. Hvis du velger å bruke hjelpemiddelfirma, må du henvende deg til Nav hjelpemiddelsentral for å få bestillingsnummer. Tanken bak ordningen er at den enkelte kjenner sine egne behov best og bør derfor kunne styre disse tingene mer selvstendig, samtidig som systemet blir «avlastet».
Her finner du mer informasjon om brukerpass:
https://www.nav.no/om-hjelpemidler#brukerpass
Andre viktige telefonnumre og nettsider
Kommunens hjelpemiddelformidlig: 23439200
Hjelpemiddelformidlingen – Hjelpemidler og velferdsteknologi – Oslo kommune
Teknisk ordrekontor, NAV: 400 02 046
Akutthjelp, NAV: 917 81 122
NAV hjelpemiddelsentral Oslos nettside :
https://www.nav.no/kontor/nav-hjelpemiddelsentral-oslo
Fra NAVs nettside om reparasjoner:
https://www.nav.no/kontor/nav-hjelpemiddelsentral-oslo#teknisk-reparasjon
Generell side som omhandler hjelpemidler i Norge:
https://www.nav.no/hjelpemidler:
Nasjonal side med generell info til privatpersoner om muligheter, rettigheter og framgangsmåter for alle hjelpemiddeltyper:
https://www.nav.no/om-hjelpemidler
Fra 1.mars fikk NAVs hjelpemiddelsentral nytt nasjonalt nummer 55551111. Du vil da komme til Servicetjenetsen. Dette er et hovednummer som man skal ringe ved spørsmål om status på søknader og andre saker. Teknisk ordrekontor beholder direkte telefonnummeret sitt