Vi ser passasjerer på en t-baneperrong i Oslo. Alle med ryggen til kamera. Noen går, en sitter i rullestol.
Foto: Ruter

Sommeren 2024 er det flere avvik i kollektivtransporten i Oslo. Her er en oversikt over noen av de store avvikene, du finner også mer info på Ruters nettsider. Det er lurt å følge med i reiseplanleggeren,  og det kan også være lurt å beregne litt ekstra tid på noen strekninger.

 

Helga 29. og 30.juni

29.juni stenges buss- og trikketrafikken over Jernbanetorget mens Prideparaden går.

Trikk 13 Ljabru – Lilleaker (30. juni): Trikk 13 går ikke lenger til Bekkestua. Trikkens nye endestasjon blir nå på Lilleaker. Nærmeste stoppesteder er Bjørnsletta T-banestasjon (linje 3) og Jar bru bussholdeplass (linje 140).

 

30.juni – 18.august: buss for bane på Grorud-banen

I sommer skal Grorudbanen oppgraderes i to faser.

Fase 1: fra 30.juni til 19.juli blir det buss for bane mellom Hasle/Løren og Vestli, buss 4B og buss 5B.

Alle bussene på Grorudbanen skal ha ramper og tilpasset utstyr. Førerne har også fått opplæring og instrukser. Det er bare buss 4B som dekker Løren stasjon, men begge bussene stopper på Hasle.

Bussene kjører samme trasé mellom Økern og Ammerud. Etter Ammerud kjører 4B samme trasé som linje 63 Romsås ring, og 5B kjører mot Vestli.

OBS! Siden buss 4B dekker ruten til 63 Romsås ring, innstilles denne fra 30.06.24 – 18.08.24.

Fase 2: fra 20.juli til 18.august blir det buss for bane fra Linderud til Vestli.

T-banen kjører helt til Veitvet, men det er lurt å bytte mellom T-bane og buss på Linderud. Her vil bussholdeplassen være på broen over T-banen. På Veitvet stopper bussen på holdeplasser langs Trondheimsveien, hvor det er større avstand og vanskeligere å finne frem til holdeplassen.

Det vil være veiledere tilgjengelig på de aktuelle stasjonene den første uken av avviket.

Her kan du lese mer om arbeider som skal gjøres, blant annet skal tilgjengeligheten forbedres:

Oppgradering Grorudbanen (sporveien.no)

 

1.juli: Ring 1 stenger

1.juli stenger Ring 1 og holder strengt i tre år. Dette får store konsekvenser for trafikken i Oslo sentrum, og før det nye trafikkbildet er etablert kan det oppstå en del forsinkelser.

Disse busslinjene blir direkte påvirket av ruteendringen: 37, 150, 160, 250, 250E og 255E, og nattbusslinjene 130N, 140N og 250N.

Bærumsbussene får nye start- og endeholdeplasser ved Holbergs plass.

Askerbussene får nye start- og endeholdeplasser på Abelhaugen ved Nationaltheatret.

Buss 37 kjører Tollbugata og Stortingsgata gjennom sentrum.

Les mer på ruter.no: https://ruter.no/nyheter/ring-1/?id=24990

Det vil være veiledere i St. Olavs gate, på Nationaltheatret G i Frederiks gate, på Abelhaugen og ved Nationaltheatret A/D i Stortingsgata. Dette er en foreløpig plan, og veilederne kommer til å se an hvor behovet er størst i samarbeid mer Ruter.

 

1.juli – 11.august: Stortinget t-banestasjon stengt  

Stortinget er stengt fra 1.juli til 11.august i sommer på grunn av reparasjoner. I denne perioden kommer t-banen til å kjøre forbi denne stasjonen uten stopp.

 

20.-21.juli: Majorstuen t-banestasjon stengt

På grunn av vedlikehold holder Majorstuen T-banestasjon stengt helgen 20. – 21. juli.

OBS! Nationaltheatret og Stortinget T-banestasjon er også stengt denne helgen. Østfra snur vognene på Jernbanetorget. Skal du vestover denne helga, ta en titt på mulige alternative reiseruter under her:

Linje 1 Frognerseteren – Frøen. Gangvei fra Majorstuen til Frøen via Slemdalsveien. Her blir det ikke satt inn ekstra busser, men det er mulig å ta buss 46 Ullerntoppen fra Majorstuen G i Valkyriegata til Frøensalléen. Et alternativ kan være å ta denne bussen til Vinderen, og ta overgang til T-banen der istedenfor på Frøen ettersom Vinderen er bedre tilrettelagt. På Frøen ankommer T-banen på utgående spor nærmest Slemdalsveien.

Linje 2 Østerås – Borgen og Jernbanetorget – Ellingsrudåsen. Det går buss 2B for T-bane mellom Majorstuen og Borgen. Det blir kjørt med vanlige Ruter-busser. Disse skal være lavgulvsbusser med rullestolrampe (vi har fått beskjed om at det blir regionsbusser, så da er de muligens grønne). Bussene går til/fra Sørkedalsveien 5/6 som er like ved KPMG-bygget. De stopper også i Jacob Aalls gate for overgang til trikk. Ved Borgen benyttes ordinær bussholdeplass i Sørkedalsveien som vanligvis brukes av bussene 28 og 45.

Linje 3 Kolsås – Borgen og Jernbanetorget – Mortensrud. Som linje 2, se over.

Linje 4 har avvik disse dagene (se over for avvik for Grorudbanen fase 2).

Linje 5 Sognsvann – Ringen – Vestli kjører Sognsvann – (Ullevål stadion) – Blindern, Blindern – Jernbanetorget og Jernbanetorget Linderud/Vestli. (Buss Linderud – Vestli, se avvik for Groruddalen over). Annenhver avgang på linje 5 har Blindern som endestasjon og annenhver Ullevål stadion som endestasjon. Buss 25 Majorstuen – Haugerud får flere avganger mellom Majorstuen og Ullevål stadion som erstatning for T-banen. Husk at om man skal til Jernbanetorget så er det mulig å ta Ringen motsatt vei via Storo.

Det vil det være flere veiledere i knutepunktsområdet på Majorstuen for å hjelpe kunder fra buss til trikk og motsatt.

Veilederne er blitt informert om at de skal være spesielt oppmerksomme på reisende som trenger ekstra bistand, og yte nødvendig service.

 

Viktige telefonnummer og annen info

Det vil være både skriftlig og muntlig informasjon om bord hos Ruter i sommer.

Kundeservice telefon 177 brukes for alle spørsmål og tilbakemeldinger om reisen.

Det er mulig å bestille spesialtransport for T-banen tre timer i forveien på tlf.: 952 58 000.

Hjelpetelefon: Dette er en telefon som personellet vil ha tilgjengelig. Denne skal kun brukes hvis noen har behov for å bli fulgt fra buss til T-bane eller omvendt. Denne skal ikke brukes som informasjons-telefon eller lignende. Personellet er instruert i å alltid prioritere telefonen når den ringer. Nummeret til denne telefonen er: 412 61 369. Denne telefonen vil være betjent i tilknytning til avvikene på T-banen.

Dersom du opplever særlig utfordringer som du mener Ruter kan forbedre, kan du ta kontakt med oss i NHF Oslo. Vi tar det videre med Ruter.