Trenger du noen å snakke med?

Kanskje kjenner du noen som har vært gjennom en alvorlig sykdom, vært utsatt for en ulykke og fått livet endret på dramatisk vis? Det som før var en normal dag med arbeid og familieliv har blitt snudd på hodet!
I Norges Handikapforbund Nord Vest har vi et nettverk av erfarne medlemmer som selv har fått livet snudd på hodet etter en alvorlig sykdom, ulykke eller fått barn med en funksjonsnedsettelse, eller er pårørende. Vi kaller disse personene for likepersoner. Disse personene har møysommelig gått gjennom sin egen situasjon og dermed fått erfaring i hvordan de skal å «livet i gang igjen». Rådene disse faglig dyktige personene kan gi er basert på prinsippet om hjelp til selvhjelp. Deres viktigste rolle er å være et medmenneske med egne erfaringer.

En likeperson

Når livssituasjonen endres på dramatisk vis, viser det seg at det å kunne snakke med noen som har vært gjennom noe lignende kan være svært nyttig. Leger og andre fagfolk gir gode råd om selve behandlingen, men en likeperson kan gi råd om hvordan man kan få tilbake hverdagen. Kanskje ikke alltid slik den var før, men med ulike virkemidler kan dette bli mindre utfordrende enn man fryktet.
Til en likeperson kan du prate om din situasjon uten at du trenger å forklare deg eller unnskylde deg. Våre landsforinger har utdannet mange likepersoner. Ta kontakt med disse så kan de gi deg råd og bistand.

Hvilke rettigheter har man?

Etter hvert som man har kommet i gang med behandling og rehabilitering møter man av og til nye utfordringer. Kanskje må boligen bygges om, kanskje klarer ikke familien selv å bidra, hvilke tjenester kan familien da få hjelp til, hvilke hjelpemidler kan være til hjelp og nytte og hvordan skal vi skaffe disse.
Mange og vanskelige spørsmål som man aldri har hatt anledning til å forberede seg på.

Ta gjerne kontakt med våre likepersoner:

Landsforeningen for ryggmargsskadde

Jan Ove Harsjøen

Telefon:95 91 32 35

E-post: jo-harsj@mimer.no

Landsforeningen for polioskadde

Geir Strømsholm

Telefon: 95 12 71 11

E-post: geir.stromsholm@gmail.com

 

 

Landsforeningen for amputerte

Alvhild Kvamme Iversen

Telefon: 91 12 55 13

E-post: alvhild.iversen@gmail.com

Olav Amund Myklebust

Telefon: 90 89 51 10

E-post: olavamund.myklebust@gmail.com

Landsforeningen for kvinner med bekkenleddsmerter

Olea Anett Kvalsvik 

Telefon: 47 62 29 37 

E-post: olea.sylte@mimer.no 

Kristin Farstad Aass

Telefon: 97 55 79 91

E-post: kristinfaa@gmail.com

Muskelsykdom

Jens-Edvin Hauge

Telefon: 95 21 88 41

E-post: jens.edvin.hauge@gmail.com

Arbeidsmiljøskaddes Landsforening

Siv Lisbeth Krogset

Telefon: 41 52 57 68

E-post: slkrogset@hotmail.com

Pårørende ryggmargskade

Brit Galaasen

Telefon: 91 39 06 76

E-post: brigala@gmail.com