Nye Tøyenbadet skal bygges på samme sted som det gamle ligger i dag. Synstolkning: Bildet viser tegning av nye Tøyenbadet sett ovenfra med fire bassenger innendørs og fire bassenger utendørs. Illustrasjon: Asplan Viak/ Oslo kommune

NHF har igjen vært i et møte om Tøyenbadet for å bli presentert for løsningene som er valgt der. Badet er planlagt åpnet sommeren 2024, men med alle forsinkelsene det har vært på så mye annet i det siste, så ser vi på det som en foreløpig plan. Fremdeles er det bare et stort hull i jorda, men det begynner å reise seg en betongvegg, så nå er selve byggingen i gang. For de som er spesielt interesserte er det mulig å følge byggeprosessen på webkamera ved å gå inn på siden her: https://kunde.byggekamera.no/?u=nye-toyenbadet&camera=BK0197&width=fullsize

Når bygget åpner skal det være mulig å parkere foran bygget for biler med HC-kort, og det blir en 5 -7 plasser, men antallet er litt usikkert enda. I tillegg til parkeringen for drift er dette den eneste parkeringen som skal være ved badet, men det skal selvfølgelig også være mulig å bli kjørt til inngangen og sluppet av der. For alle andre er det kort vei fra bane og buss.

Tøyenbadet vil bli Oslos største badeanlegg når det en gang står ferdig. Det kommer fire bad innendørs. Ett basseng i en størrelse som også kan brukes til konkurranser, et eget stupebasseng, et familiebasseng med flere soner, og et Helse- og Terapibassenget (varmtvannsbasseng). Utvendig blir det også stupebasseng og svømmebasseng, og også et lite som kan brukes på vinterstid.

Det nye Tøyenbadet skal bygges på samme sted som det gamle ligger i dag. Synstolkning: tegning av nye Tøyenbadet sett utenfra med ett av bassengene utendørs. Illustrasjon: Asplan Viak, Oslo Kommune

Alle fellesgarderobene har HC-toalett og dusjer som skal kunne brukes også fra rullestol, og i tillegg til dette er det en egen avdeling med en utvidet HC-utforming, og to av badene vil ha takheis og stellebenk i stor størrelse. Dette er noe vi vet mangler andre steder. Det er enkel atkomst ut til Helse og Terapibassenget fra denne avdelingen, og dette bassenget blir helt avskjermet fra resten av anlegget.
For å komme seg ut i vannet i 50-meters bassenget og Stupebassenget, må det brukes en mobil løfteheis. I Familiebassenget blir det rampe, og til Helse og Terapibassenget (varmtvannsbassenget) vil det bli både rampe og stolheis. Vi hadde håpet på en heis til stupetårnet, men på grunn av vannsøl og høy fuktighet i området lar det seg ikke gjøre. Dette synes vi er synd, og håper dette er noe som kan komme senere. Vi tror det er vanskelig å forstå at for mange ligger hinderet i å komme seg opp trappen, ikke det å stupe ned fra et stupebrett.
Ut ifra tegningene er det heller ikke HC-toaletter det vil bli mangel på i bygget. Det er rikelig av disse både for ansatte og besøkende, så her finnes ingen unnskyldning for å tisse i vannet.

I tillegg er det lagt opp til god plass til parkering og lading av rullestoler i fellesområder, og fellesområder og kafeer er selvfølgelig tilgjengelige for alle. Det vil bli sklier både innvendig og utvendig, og her vil det bli noen begrensninger for enkelte. For den utvendige sklien ligger problematikken i terrenget som er bratt i Tøyenparken, men stien tilbake opp bakken vil være uten trinn.
I tillegg til bassenger vil det også komme en flerbrukshall. Her vil alle de fire garderobene bli tilrettelagt for alle, og i tillegg vil det være to egne HC-garderober (trenergarderober). Dette er bra for paraidretten som vil få enda et sted å trene og spille kamper.

Vi håper Tøyenbadet blir et bra sted for alle. Mange gode tanker er tenkt, og noe vil glippe i en så stor prosess, men forhåpentligvis er det noe som kan rettes på. Vi vet av erfaring at for mange med funksjonsnedsettelser ligger problematikken i detaljene, så vi skal prøve å følge dette tett. Nå gleder vi oss veldig til at det om to år kommer et flott, nytt bad på Tøyen. Det vil bli en berikelse for hele Oslo Øst og sikkert ganske mange flere.

Av Elin Vang Kristiansen