Det å møte og snakke med politikere, er noe av det viktigste vi gjør. Og det behøver ikke være så vanskelig. Det kan være lett å glemme, men politikere er først og fremst folk. Og, som folk flest, vil de gjerne ha et godt forhold til folk rundt seg, bidra med det de kan og gjøre en god jobb.

De aller fleste politikere ønsker god informasjon om sakene de skal jobbe med for å ta gode beslutninger. De vil gjerne snakke med innbyggerne som blir berørt av politikken de representerer. Nedenfor har vi samlet noen tips til hvordan opptre overfor politikere. Vi har også samlet noen forslag til møteformer og hvordan du kan gjennomføre dem. Og du – av og til byr det seg anledninger til uformelle samtaler på byen, på fortballtribunen eller i heisen. Bruk dem!

Noen tips når du snakker med politikere:

  • Tid – Tiden er ofte dyrebar i den politiske verden. Så vær godt forberedt og bruk minst mulig tid.
  • Budskap – Snakk forståelig. Husk at noe som er en selvfølge for deg, kan være helt ukjent terreng for din politiske samtalepartner. Hold deg til en sak om gangen. Bruk gjerne materialet vårt.
  • Gjør inntrykk – Sørg for at samtalen blir husket. Fortell gjerne historier om folk som har blitt utsatt for diskriminering. Understrek med tall og fakta, så det ikke er noen tvil om at dette er et omfattende problem som gjelder mange.
  • Vær høflig og vis respekt – Husk at målet er å åpne politikernes øyne. Personangrep virker motsatt. Ta ballen, ikke mannen.
  • Ha tro på deg selv – Husk at du sitter på viktig informasjon som politikerne trenger for å gjøre jobben sin. Du kan være tungen på vektskålen! Du er viktig!

Noen tips til møteformer:

  • Debattmøte – Inviter til et godt gammeldags debattmøte på samfunnshuset. Inviter politikere fra partiene, husk å mas litt på dem, og vær ute i god tid. Sørg for å ha en god ordstyrer og et lokale som egner seg. Husk smittevern og at det må være tilgjengelig for alle.
  • Turmøte – Inviter en politiker til å ta en tur rundt vannet, eller en tur i gågata. Dette er både koselig og har en positiv verdi både for deg og for politikeren. Ta med kaffe på termos og så kan du bare ta fatt på spørsmålene du har. Husk at en samtale består av mer enn en person!
  • Kaffemøte/Lunsjmøte – Politikere elsker kaffe! (De drikker alt for mye!) Inviter på en kopp kaffe, eller hva med en lunsj på kommunehuset? Ta en prat og tema du ønsker å ta opp. Husk at tiden er ofte en politikers verste fiende, så pass på tiden. En kommunal lunsj varer sjelden mer enn en halvtime.
  • Duellmøte – Er det to eller flere stortingskandidater i lokalmiljøet ditt? Kjør duell! Inviter til en duell på torget med våre viktige temaer. Sørg for godt lydanlegg. Kanskje kan det gjøres i forbindelse med en markedsdag – når det allerede er mye folk ute på torget.
  • Møte opp på standsmøte – Politikerne er ute på stands nå i forbindelse med valget, og da er det enkelt å få dem i tale. Møt opp og still spørsmål. Del ut informasjonsmateriell. Men husk at de vil møte så mange som mulig, og ofte får du ikke de klokeste svarene da. Men gi dem nummeret ditt, og be de komme tilbake med et svar.
  • Videosamtale – I disse digitale tider kan en enkel måte å møte folk på være gjennom Facebook eller andre sosiale media. Hva med å lage noen videosnutter der du stiller politikerne noen spørsmål og så lager dere deres eget lille «Talk-show»?
  • Filmkveld – Inviter til filmkveld, hvor en aktuell film vises, få i gang en samtale om aktuelle tema etterpå. Se gjerne listen vår over filmtips.
  • Server popcorn og gjør det hyggelig for de frammøtte.
  • Uansett hva slags møte – ha faktaark, flyers og gode argumenter på lur.

Arrangere stand?

Lokal valgkampstand fungerer også strålende i forbindelse med stortingsvalget! Du kan velge en sak eller flere. Husk at du må innhente tillatelse, ellers blir aksjonen/standen ulovlig og vi kan få problemer med politiet. Fremgangsmåten nedenfor har vi lånt/lært av Press:

Her er en enkel oversikt over hvordan dere går frem

  1. Lokallaget bestemmer seg for å ha aksjon/stand. Hvis mulig, velg dato minst to uker i forveien, slik at dere har tid til å innhente tillatelse. Ta kontakt med politi og grunneier (kommunen dersom det er på et torg etc, og kanskje kjøpesentereier dersom dere vil ha det innendørs). Noen steder er det stor pågang, og det er satt av egne områder/plasser til stands i mange byer/steder. Husk at dette også gjelder dersom dere vil ha stand på eller utenfor et kjøpesenter eller liknende.
  2. Finn ut hvem som eier grunnen der dere vil være. Er det kommunen, Statsbygg eller noen private? Hvis dere ikke vet det, ring plankontoret der dere bor og spør. Når dere har funnet ut hvem dere skal søke hos, må dere skrive en søknad. De fleste vil ha denne på epost.
  3. I søknaden skriver dere:
  • Hvem som søker (hvilket lag/landsforening)
  • Tid (start og slutt) for demonstrasjonen
  • Sted (vær så spesifikk som mulig, og skriv hvor dere skal gå om dere skal ha tog)
  • Omtrent hvor mange dere kommer til å være
  • Spesifiser om dere skal bruke megafon, servere mat. o.l.
  • Gi en kort beskrivelse av temaet for aksjonen og hva dere konkret vil gjøre
  • Oppgi en eller to kontaktpersoner med telefonnummer
  1. Når dere har fått tillatelse fra grunneier, sender dere den samme søknaden til politiet, gjerne med kopi av tillatelsen fra grunneier.

Når dette er i boks, er det bare å dra ut og aksjonere/sette opp stand! Husk å skrive ut begge tillatelsene og ta dem med på aksjonen. Det kan nemlig hende politiet eller andre ber om å få se dem.

Ønsker dere å ha med rullestol eller andre hjelpemidler slik at folk kan prøve dem (kanskje vil dere til og med lage en rullestolløype med snusirkel og terskler for å vise hvor viktig tilgjengelighet er) – ta kontakt med din lokale hjelpemiddelsentral eller hjelpemiddellageret i din kommune.

Bannerdropp
Hvis dere ikke er så mange i et lag, men dere likevel vil synes godt kan et «bannerdropp» være en god løsning. Mal for eksempel slagordet «Ikke stem inn de som stenger andre ute» på et banner (hvitt stoff i metervare egner seg godt) og husk å få med logoen til NHF/NHFU. Banneret kan henges et sted der det sees av flest mulig, enten det er fra en veibro, på et gjerde foran rådhus, på en togstasjon- kun fantasien setter grenser! Det kan være lurt å spørre om tillatelse der man skal henge det opp, for å være sikker på at ingen tar det ned fordi de mener det er «hærverk».

Valgmøte i lokallaget
Hvis tid og krefter ikke strekker til for å gjøre noe utadrettet – hva med å invitere til medlemsmøte? Der kan dere for eksempel gå gjennom verktøykassen vår, så kan alle lære litt mer.

Hva slags møte velger du?

For å bestemme deg for hva slags møte du vil lage, kan du tenke på:

  • Hvorfor skal dere ha et møte? Hva slags rammer passer til formålet? Hvem skal være til stede?
  • Har dere noen samarbeidspartnere? En eller flere organisasjoner som dere kan kjøre en debatt eller et møte sammen med?
  • Hvor vil dere ha møtet? Finn et egnet sted for møtet. Følg gjeldende smittevernregler og pass på at lokalene er tilgjengelige for alle.
  • Når passer det best? Husk at politikere har mange de skal møte i valgkampen, så vær tidlig ute, og sørg for å lag et program som aldri varer mer enn 1-1,5 timer.