Regjeringen må foreslå måter å hindre at uføre som kommer i jobb, får urimelige krav om å tilbakebetale uføretrygd. Det vedtok Stortinget enstemmig 14. mars.
Slik lyder stortingsvedtaket:
“Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag som sikrer at uføre som kommer i arbeid, ikke skal få urimelige tilbakebetalingskrav for allerede utbetalt uføretrygd. Endringen må ikke innebære at dagens fribeløp svekkes eller fjernes.”
Utgangspunktet for vedtaket var et forslag fra SV sine stortingsrepresentanter Freddy André Øvstegård, Grete Wold, Kathy Lie, Kirsti Bergstø, Lars Haltbrekken og Marian Hussein, etter et NRK-innslag i desember i fjor. Nyhetsinnslaget handlet om at funksjonshemmede Arne Olav Hope og Guri Anne Nesdal Egge, begge tillitsvalgte i NHF Sørvest, fikk krav om å tilbakebetale uføretrygd de hadde fått utbetalt månedene før de begynte å jobbe.
Les om saken på Stortingets nettside (ekstern lenke, åpnes i ny fane).
Hva betyr dette? Det betyr at regjeringen må forhindre at flere opplever det samme som Arne Olav Hope, Guri Anne Nesdal Egge og mange andre funksjonshemmede. De fikk krav om å betale tilbake uføretrygd som de fikk fra januar frem til de begynte å jobbe.